Entrada destacada

dilluns, 1 de juliol del 2019

Calor extrema.

Uau! Què bèstia! Fa tres dies publicava un post amb les temperatures de rècord que vam tenir, però davant la bestialitat de l'episodi he volgut recollir les dades de l'estació automàtica que el meteocat té al poble. Així que aquí teniu les captures de pantalla.


 


Quatre dies seguits per sobre dels quaranta graus: qui ho vulgui vanalitzar, ho pot fer, però no deixa de ser una bestialitat que malauradament serà cada vegada més avitual.

Apa! Fins aviat i ... el run run em diu que hi tornarem.


---------------------------------------------------------------------

 
Suposo que a dia d'avui gairebé tothom és conscient que l'escalfament global és una realitat, i una clara mostra d'això són les temperatures màximes d'avui... brutals!



I Solsona no està al 'top ten' però déu ni do també. Jo només recordo un altre cop haver superat els 40° (crec que el 2015) i mai la d'avui.


Recomanar prudència i seny a l'hora de programar les escalades (les temperatures sempre són mesurades a l'ombra) i molta precaució en tot lo relacionat amb els incendis forestals.

Apa! Fins aviat i ...de foc a l'obaga, ni de broma.

Nota (de l'Agost del 2021): Un altre episodi de calor extrema que ens a portar un parell de dies per sobre dels quaranta graus i dos dies més sense arribar-hi però per ben poc.






Us he penjat les captures de pantalla de l'estació metereològica on un dels dies va igualar el regristre del Juny del 2019. Déu ni do. Ah, per acabar un detall de la nit de l'11 al 12 que va ser ampliament tropical... gairebé tòrrida, uf! uf!

Nota (del estiu del 2023): Calorada històrica aquest Juliol a Catalunya amb els 45,4° de Figueres i més de 80 estacions automàtiques del Metecat per sobre de 40°. Entre elles la del poble, amb record també mai vist, 42'4°. Brutal!!



Però és que aquest final d'Agost també ha estat espectacular: des del dissabte 19 fins el dijous 24, hem estat al llindar dels 40º (per dècimes), però el dilluns 21 sí que els vam superar. Com ha anècdota comentar la caiguda de 10º de temperatura en el moment de la petita tempesta que hi va haver.



Repassant una mica aquest post, m'adono que en els darrers tres anys, sempre em tingut algun o alguns episodis que em superat els 40º (el 2022 va ser durant els incendis del Juny que al no ser record no ho vaig anotar).








5 comentaris:

Albert ha dit...

La calor d'aquests dies no és una mostra de canvi climàtic.

Tampoc les temperatures excepcionalment fredes de principi del mes de juny (sí fa menys de 20 dies!!) tampoc tenen a veure amb el canvi climàtic:

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/362122/forta-refrescada-ha-deixat-temperatura-excepcionalment-baixa-al-juny-neu-al-pirineu

L'any 2018 va ser extremadament plujós i no va tenir res a veure amb el canvi climàtic.

Deixeu de parlar del canvi climàtic per tot. Al final banalitzeu el concepte.

Parce ha dit...

A no, Albert? No és canvi climàtic? (terme que no he usat, sinó escalfament global).

Si ens pots il.lustrar estaré encantat de llegir-ho.

Albert ha dit...

El terme escalfament global és un eufemisme per parlar de canvi climàtic, no?

Caldria distingir entre temps i clima. El temps és refereix a les condicions meteorològiques en un moment determinat. El clima engloba aquestes condicions durant molt de temps, anys. Per això les temperatures de pocs dies no poden ser la mostra del canvi climàtic. Només cal anar dues setmanes enrere per trobar temperatures excepcionalment fredes. Seguint el teu raonament serien la prova del contrari.

Que el que es digui sigui coherent amb el que està acceptant científicament no vol dir que sigui cert.

Parce ha dit...

Escalfament global és l'augment de temperatures que té el planeta a escala global i on la tendència a aquest augment és estadisticament demostrable, per tant, poc marge hi ha per a rebatreu.

El canvi climàtic és la variació vers un patró més o menys avitual que pateix el clima a escala planetària i que es veu reflexat en fenòmens cada vegada més extrems en llocs puntuals. I aquí sí que podríem entrar a discutir el que s'enten com a patró avitual.

Tenir temperatures -excepcinalment fredes- a mitjants Juny i només quinze dies més tard batre rècords de temperatures màximes, gaire avituat no ho veig. Però bé, si per tu això no és prou mostra de canvi climàtic et convido a llegir pàgines de premsa on parlen de fenòments extrems cada vegada més avituals: temporada d'huracans cada vegada més llarga i més huracans de categoria 5, temporada excepcional de tornados al migoest americà (fins a més de 300 en un dia crec recordar), mínims històrics de glaç a l'Àrtic, llacs d'aigua dolça a Groelandia,etç etç etç.

Tot i així, la teva última frase dilapida qualsevol aportació que et pugui fer jo vers el tema i insinua molt poca sensivilització mediambiental (espero estar errat, Albert).

Albert ha dit...

La meva sensibilitat mediambiental és elevada i també ho és el meu interès per l'estudi del canvi climàtic, tot i que entenc que pels meus comentaris no ho sembli. Simplement tinc un esperit crític. Hi ha coses que no quadren, i no tot es pot explicar dient que el clima del futur serà un caos (aquesta teoria admet qualsevol cosa que passi).

En quan als mitjans de comunicació... Quan parlen d'un tema que coneixes, quedes content? Et sembla que potser patinen una mica i es centren en temes pocs importants? Buscant sempre el titular "aquest és el noséquè mes gran en els últims N anys"